ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB), bir ülkeye giriş yapan veya çıkan ticari malların gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan bir beyanname türüdür. ETGB, ticari faturalar, taşıma belgeleri ve diğer ilgili belgeler gibi bilgilerin elektronik ortamda toplanması ve gümrük beyannamesi şeklinde sunulması yoluyla işlemlerin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanır.
E-ticaret ile uğraşan ve ülke dışına satış yapanlar ve yapmak isteyenler için maliyetten güç harcamaya, zamandan aracı kurumlara kadar birbiri ile bağlı birçok konuda kolaylık sağlayan ETGB hizmeti, doğru kullanıldığında benzersiz bir fırsata dönüşmekte. ETGB’nin sunduğu avantajlar, bu avantajlardan yararlanabilmek için yapmanız gerekenler ve çok daha fazlası için bu yazımızda elektronik ticaret gümrük beyannamesi hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) Kimler Düzenler?
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannameleri (ETGB), genellikle mal ihracatı veya ithalatı gerçekleştiren işletmeler veya bu işlemleri gerçekleştiren aracılar tarafından hazırlanır ve sunulur. Bu beyannameler, ülkelerin gümrük mevzuatı uyarınca düzenlenir.
ETGB hazırlayanlar, gümrük işlemleri ve belgeleri hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar ve ayrıca elektronik beyanname işlemlerinin nasıl yapıldığına dair gereksinimleri de bilmelidirler. Bu nedenle, genellikle ihracat veya ithalat işlemleri konusunda uzman olan işletme personeli, gümrük müşavirleri veya lojistik şirketler, ETGB'leri düzenleyebilirler.
Kargo firmaları, dolaylı temsil yoluyla elektronik ticaret gümrük beyannamesi kapsamında değerlendirilen gönderiler için farklı kurum ve kuruluşlara gerek kalmadan hızlı ihracat hizmeti verebiliyorlar. Böylece gümrük beyannamesi, gümrük sürecinde meydana gelebilecek masraflar ve zaman kaybı büyük ölçüde azaltılmış oluyor.
ETGB Düzenleme Sınırı Nedir?
ETGB’den yalnızca belirli şartlar dahilinde yararlanılabildiğini; bu şartlar haricinde ihracat yapmak isteyenlerin yine geleneksel ihracat adımlarını tamamlamak zorunda olduklarını ise unutmamak gerekiyor. Eğer gönderileriniz 300 kg ve 15.000 Euro altındaysa bu hizmetten faydalanabilirsiniz.
ETGB’nin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Daha hızlı işlem süreci: ETGB sayesinde gümrük beyannamesi işlemleri, fiziksel olarak beyanname sunmak yerine elektronik olarak gerçekleştirildiği için daha hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor. Klasik ihracatta dezavantaja dönüşen adımlardan biri de beyanname hazırlama sürecidir. Çünkü beyanname için muhatap olunması gereken kişi ve kuruluşlar, bu süreçte oluşan maliyetler ve zaman kayıpları, satıcıların kaybına yol açıyor.
İşlem maliyetlerinde azalma: ETGB kullanımı, kağıt kullanımını azaltarak işlem maliyetlerinde önemli ölçüde azalmaya neden olur. Kâğıt tüketimini azaltarak çevre dostu bir uygulama olarak öne çıkar. Klasik beyannamedeki evrak işleriyle uğraşmadığınız için zamandan ve maliyetten tasarruf edersiniz. Gümrük müşavirliği ve ardiye hizmetleri için ücret ödemenize gerek kalmaz.
İşlem kolaylığı: ETGB, gümrük beyannamesi işlemlerini kolaylaştırır ve beyanname hazırlama sürecini daha basit hale getirir. Taşıma işlemleri için herhangi bir kişiye ya da kuruluşa vekaletname vermeyi gerektirmez.
Daha az hata: ETGB, beyanname hazırlama işlemindeki hataları en aza indirir ve verilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesini sağlar.
Güncel veri izleme: ETGB, gümrük beyannamesi verilerinin anlık olarak takip edilebilmesine olanak tanır ve böylece ticari işlemler için güncel veri sağlar.
Bu nedenlerden dolayı, ETGB, gümrük beyannamesi işlemlerinin daha hızlı, daha güvenli ve daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak işletmelere önemli avantajlar sunar.
Hızlı İhracat İçin Gereken Belgeler Hangileridir?
Tüm ihracat işlemlerinde olduğu gibi, ETGB için de hazırlanması gereken belgeler vardır. Hazırlanması gereken belgelerin listesini şu şekilde yapabiliriz:
- E-arşiv faturası veya maliye tarafından onaylanmış fatura (Düzenlenen faturalarda içeriğin detaylı tanımı ve GTIP kodu bulunması gerektiği için, bu işlemlerde e-fatura kabul edilmez),
- Faturanın İngilizce nüshası (proforma invoice),
- Kargo firmasından alınacak olan konşimento kopyası,
- Eğer AB ülkelerine ihracat gerçekleştiriyorsanız, müşterilerinizin gümrük vergisi ödememesi için gerekli olan ATR belgesi (Bu belgeyi firmanızın bağlı bulunduğu şehrin ticaret odasından temin edebilirsiniz).
- Diğer Belgeler, ülkelere göre değişebilen ek belgeler de gereklilik arz edebilir. Örneğin, bazı ülkelerde sağlık sertifikası, analiz raporu, çevre belgesi gibi ek belgeler istenebilir.
Bu belgelerin hazırlanması ve ihracat işlemlerinin gerçekleştirilmesi, ülkelerin gümrük mevzuatlarına göre değişiklik gösterebileceğinden, ihracat yapılacak ülkenin gümrük mevzuatlarına uygun şekilde hareket edilmesi önemlidir.
Daha fazla bilgi için bizi her zaman arayabilir, aklınıza takılanları sorabilirsiniz. Globalex Cargo ile yurtdışı gönderi yapmanın avantajlarını yaşayın…